Skip to main content

Nieuws

AED's in Overgooi

Geschreven op .

Sinds 2018 hebben wij in Overgooi op twee plekken een Automatische Externe Defibrillator (AED) hangen. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Wat doet een AED?
Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Burgerhulpverlening: hoe werkt het?
Mensen die aangesloten zijn bij burgerhulpverlening en die zich op basis van GPS dicht bij het slachtoffer bevinden, krijgen via de meldkamer per app of sms een alarm oproep. Hierbij krijgen zij de locatie van u en de locatie van de dichtstbijzijnde AED door. Ze halen de AED op en komen zo snel mogelijk naar u toe. De vrijwilligers van burgerhulpverlening starten de reanimatie zo snel mogelijk op. Ze reanimeren totdat de ambulance er is en de professionals het werk van hen overnemen.

Onderhoudscontract
Na de aanschaf van een AED is het belangrijk het onderhoud van het apparaat goed in de gaten te houden. Zo weet je zeker dat de AED altijd inzetbaar is en voorzien van goed werkende accu's en elektroden. Bij onze twee AED’s in de wijk verloopt het onderhoudscontract binnenkort.
Bij onze buurt-AED (via de Hartstichting) zit een 5-jaars onderhoudscontract. Na afloop van die 5 jaar moet je electroden/batterijen zelf betalen. Aangezien dit nu aan de orde is heeft de BVO i.o.m. de beheerders gemeend dat het belangrijk voor de buurt om deze twee AED’s in werkende conditie te houden. Samen met buurtgenoten hebben wij dan ook de financiële bijdrage afgewikkeld zodat dit nu geregeld is.

AED locaties
Op de volgende locaties hangen AED’s :

 • Echobos 16  
  24/7 bereikbaar.
  Code om kast te openen = toets 0000 (4x nul) gevolgd door het vinkje (V)
  Bel altijd 112
 • Streekbos 4 (eerste huis rechts vanaf de Meentweg gezien)
  24/7 bereikbaar.
  Code om kast te openen = toets 0000 (4x nul) gevolgd door het vinkje (V)
  bel altijd 112

  Klik hier voor instructiefilmpje openen AED-kast